Trafik İşaretleri

811
Trafik İşaretleri

Konu başlıkları ( Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayın )

Trafik işaretleri; trafiğe çıkan sürücüler, yolcular ve yayaların dikkat etmesi gereken tüm uyarı ve bilgi işaretlerini içermektedir. Trafikte yer alan tüm kuralları ve gereklilikleri uygulama açısından çok önemli bir yeri olan trafik işaretlemelerine uyulmalı ve konu hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Trafik İşaretleri

Trafik Levhaları Nedir?

Güvenli bir yolculuk için trafikte güvenliği korumanın en önemli koşullarından biri trafik levhaları olmaktadır. Sağlığımıza bir zarar gelmeden yolculuk yapmak ve trafik kurallarına doğru bir şekilde uymanın en başında trafik levhaları anlamları hakkında bilgi sahibi olmak gelmektedir. Trafik uyarı işaretleri ve anlamları trafik içerisinde yer alan herkesin bilmesi zorunlu olan kurallardır. Bu kurallara uyulmaması trafikte istenmeyen kazalara sebep olmaktadır. Trafik levhaları maddi ve manevi açıdan hayati öneme sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Araçlarda Kör Noktalar Nedir?

Türkiye’deki trafik işaretleri genel olarak 6 ayrı kategoride ele alınmaktadır. Bunlar; tehlike uyarı işaretleri, bilgi işaretleri, araçların ve yayaların durma ve park etme işaretleri, yatay işaretlemeler, yeni standart trafik işaretleri, trafik tanzim işaretleridir. Bu işaretlerin hepsinin ayrı ayrı anlamları bulunmaktadır. Kimi trafik işaretleri tehlike ve uyarı anlamı taşırken, kimisi olası tehlikelerden korunma ve kazaları önleme açısından bilgi vermektedir. 

Trafik Levhaları
Trafik Levhaları

Trafik Levhaları Anlamları 

Her trafik levhası ayrı bir anlam taşımaktadır. 

  • Tehlike uyarı işaretleri; yollarda yolun durumu hakkında bilgi veren levhalardır. Dönüş, kavşak ve yol çalışmaları hakkında bilgiler içermektedirler. Bu levhalar T harfi ile başlamaktadır. Örneğin; sağa tehlikeli viraj (T-1’a)
  • Trafik tanzim işaretleri; tüm yollarda hayati önem arz eden trafik işaretleridir. Kendi içerisinde öncelik gerektiren trafik tanzim işaretleri, mecburiyet bildiren/anlatan trafik tanzim işaretleri, yasak ya da kısıtlama bildiren trafik tanzim işaretleri olarak ele alınır.
  • Trafik bilgi işaretleri; bu levhalarda yol boyunca şehirler ve diğer noktalar gösterilmektedir. Yolun kenarlarında ya da üst levhalarda bulunmaktadır. B harfi ile kodlanmaktadır.
  • Durma ve park etme işaretleri; engelli alanları, yasak park alanlarını göstererek olası mağduriyetleri önlemesi amacı ile herkesin dikkat etmesi gereken işaretlerdendir.
  • Yatay işaretleme; zemin üzerinde yer almakta olup araçlara yol ve şeritler hakkında bilgi vermektedir.
  • Yeni standart trafik işaretleri; yayalar, bisiklet ve koşu yolları, okul ve hayvan geçitleri hakkında bilgi veren levhalardır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Sıfır Araba Almanın Avantajları Nelerdir? Araba Kampanyaları

Araçlarda Kör Nokta

Araç kullanırken birçoğumuz aynalardaki kör noktalardan dolayı sorun yaşamışızdır. Bu video ile o kör noktalarda bulunan araçları fark etmek için neler yapmalıyız, izlemekte fayda var. Güvenli sürüşler. 🙂

Bir cevap yazın