Rüzgar, Dalga ve Toprak Nedeniyle Titreşen Taş Oluşumları Hakkında Araştırma

109
Rüzgar, Dalga ve Toprak Nedeniyle Titreşen Taş Oluşumları Hakkında Araştırma

Utah Üniversitesi’ndeki bilim adamları, Castleton Kulesi olarak bilinen Moab kasabası yakınlarındaki sütun şeklindeki bir kumtaşı oluşumunun ilk ayrıntılı sismik ölçümlerini yaptılar. Yeni bir makaleye göre, yapı iki temel rezonans frekansında titreşir. Bu, düşük ila orta büyüklükteki depremlere dayanmasının muhtemel olduğu anlamına gelir. Utah ekibinin geliştirdiği metodoloji, sismik ve diğer benzer faaliyetlere karşı ne kadar savunmasız olduklarını belirlemek için diğer doğal kaya yapılarına da uygulanabilir. 

Utah Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan ortak yazar Riley Finnegan, “Bu tür büyük ve belirgin yer şekillerini, gerçekte sürekli hareket ettikleri ve geliştiği zaman, manzaramızın kalıcı özellikleri olarak görüyoruz” dedi. “Hiçbir şey gerçekten statik olmadığı için, her zaman kaya için sabit bir titreşim kaynağı olarak hizmet eden dünya boyunca yayılan enerji vardır.” 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Dijital İş Çözümleri

Araştırma ekibinin, Utah kemerlerinden çıkan doğal rezonansların (titreşimlerin) sismik kayıtlarına ayrılmış bir web sayfası var. Kemerler, Moab kasabasından yaklaşık 10 mil uzaklıktaki Castle Valley çevresinde noktalı etkileyici kırmızı kaya oluşumlarıdır ve ekip, kayıtları sesli olarak hızlandırdı. Bu yapılar herhangi bir sayıda faktöre tepki olarak bükülebilir, sallanabilir ve sallanabilir: rüzgar esintileri, uzak sismik sarsıntılar, termal stresler, yerel trafik vb.

Kemerler, frekanslar doğruysa genellikle içlerinden geçen enerjiyi yükseltir. Bu dinamikleri anlamak, bir deprem veya benzeri bir bozulma durumunda yapıların nasıl tepki vereceğini tahmin edebilmek için çok önemlidir. Yine de, insan yapımı sivil yapılar üzerine yapılan çok sayıda araştırmaya rağmen, yıllar içinde bunu yapmak için çok fazla çaba gösterilmedi. 

Kemerleri incelemenin en büyük zorluklarından biri, ilk etapta bu titreşim ölçümlerini yapmak için gerekli erişimi elde etmektir. Ya formasyonlar kısıtlıdır (gelecek nesiller için onları korumak daha iyidir) ya da sensörleri formasyonlar üzerinde ulaşılması zor noktalara yerleştirmek çok zordur. 120 metrelik (393 fit) Castleton Tower’dan alınan bu yeni ortam titreşimleri veri setini bu kadar önemli yapan şey budur. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Gradyan İnişi Nedir? Gradyan İnişi Algoritması Hakkında Önemli Araştırma

Çalışmayı yöneten Utah Üniversitesi’nden jeolog Jeff Moore, “Sadece birkaç yıl öncesine kadar, var olan bu türden neredeyse hiçbir ölçüm yoktu” dedi. “Yani ölçtüğümüz her özellik yeni bir şey.” 

Araçlarda Kör Nokta

Araç kullanırken birçoğumuz aynalardaki kör noktalardan dolayı sorun yaşamışızdır. Bu video ile o kör noktalarda bulunan araçları fark etmek için neler yapmalıyız, izlemekte fayda var. Güvenli sürüşler. 🙂

Bir cevap yazın