NASA Yeni Nesil Uzay Giysileri Nasıl Tasarlanacak? Yapay Zeka Etkileri

290
NASA Yeni Nesil Uzay Giysileri Nasıl Tasarlanacak? Yapay Zeka Etkileri

Konu başlıkları ( Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayın )

NASA yeni nesil uzay giysileri, yapay zekadan güçlenecek. Birkaç ay önce NASA, ajansın ay yüzeyinde kalıcı bir insan varlığı kurma planının bir parçası olarak 2024’te aya döndüklerinde astronotlar tarafından giyilecek yeni nesil uzay giysisini tanıttı. Araç Dışı Hareketlilik Birimi (veya xEMU), NASA’nın yaklaşık 40 yıldır uzay giysisine yaptığı ilk büyük yükseltmedir ve ay tozunu tekmelemek için çok zaman harcayacak astronotların hayatını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Daha önce yapamayacakları şekilde bükülmelerine ve esnemelerine, elbiseyi kolayca takıp çıkarmalarına, daha iyi oturması için bileşenleri değiştirmelerine ve onarım yapmadan aylarca sürmelerine olanak tanır. 

Ancak en büyük gelişmeler, geçen sonbaharda takımın açılışında sergilenmedi. Bunun yerine, xEMU’nun taşınabilir yaşam destek sisteminde, uzay giysisini hacimli bir kumaş parçasından kişisel bir uzay aracına dönüştüren astro sırt çantasında saklıyorlar. Astronotların işeme betonundan fırlatma rampaları inşa etmek gibi önemli görevlere odaklanabilmeleri için uzay giysisinin gücünü, iletişimini, oksijen kaynağını ve sıcaklık düzenlemesini yönetir. Ve ilk kez, bir astronot yaşam destek sistemindeki bazı bileşenler yapay zekâ tarafından tasarlanacak. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Space X Kaplama Roketini Kurtardı! İşte Kurtarma Botunun Karşılaştığı Zorluklar!

NASA Yeni Nesil Uzay Giysileri Yapay Zekadan Nasıl Etkilenecek?  

Jesse Craft, Dallas’ta bulunan ve NASA tarafından xEMU yaşam destek sistemini yenilemek için görevlendirilen büyük bir mühendislik firması olan Jacobs’ta kıdemli bir tasarım mühendisidir. Craft ve proje üzerinde çalışan diğer yüzlerce mühendis için bu, rekabet eden öncelikler arasında dikkatli bir denge kurmayı gerektirir. Yaşam destek sistemi elbette güvenli olmalı, ancak aynı zamanda aya inen kişinin ağırlık sınırlarına uyacak kadar hafif ve bir roket fırlatma sırasında yaşayacağı yoğun g-kuvvetlerine ve titreşimlere dayanacak kadar güçlü olmalıdır. Craft, “Bu gerçekten büyük bir mühendislik mücadelesi” diyor. 

Nasa yeni nesil uzay giysilerii

Azaltılmış kütle ile daha fazla şeyi daha az alana sıkıştırmak, havacılık mühendislerinin her zaman uğraştığı karmaşık bir optimizasyon problemidir. Ancak NASA, 2024 yılına kadar ayda bot istiyor ve bu agresif zaman çizelgesini karşılamak, Craft ve meslektaşlarının her bir parçacığın ideal şeklini tartışmak için haftalar harcayamayacakları anlamına geliyordu. Bunun yerine, yeni bileşen tasarımları ile hızla ortaya çıkabilen yeni bir AI destekli tasarım yazılımının pilotluğunu yapıyorlar. 

Yazılımı yapan Amerikan şirketi PTC’nin teknoloji başkan yardımcısı Jesse Coors-Blankenship, “Yapay zekayı, eğitimli bir insanın yapabileceğinden daha hızlı ve daha iyi bir şey yapabilen bir teknoloji olarak görüyoruz” diyor. “Yazılım teknolojilerinden bazıları, yapısal simülasyon ve optimizasyon gibi mühendislerin zaten aşina olduğu şeylerdir. Ancak yapay zekâ ile bunu daha hızlı yapabiliriz.” Bu mühendislik yaklaşımı, üretken tasarım olarak bilinir. Temel fikir, yazılımı bir bileşenin maksimum boyutu, taşıması gereken ağırlık veya maruz kalacağı sıcaklıklar için bir dizi gereksinimi beslemek ve gerisini algoritmaların çözmesine izin vermektir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Robotik Otomasyon Nedir? RPA Nerelerde Kullanılır?  

PTC’nin yazılımı, üretici hasım ağları ve genetik algoritmalar gibi AI’ya yönelik birkaç farklı yaklaşımı birleştirir. Üretken bir rakip ağ, en optimize bileşeni tasarlamak için iki makine öğrenimi algoritmasının bir rekabette birbiriyle karşı karşıya geldiği oyun benzeri bir yaklaşımdır. Var olmayan insanların fotoğraflarını çekmek için kullanılan teknikle aynı. Genetik algoritmalar, aksine, doğal seçilime benzer. Birden fazla tasarım üretir, bunları birleştirir ve ardından yeni neslin en iyi tasarımlarını alıp tekrar ederler. Geçmişte NASA, optimal ve tuhaf antenler tasarlamak için genetik algoritmalar kullandı. 

Sizin yapay zeka tarafından tasarlanacak NASA yeni nesil uzay giysileri hakkında düşünceleriniz neler? Yorumlarda paylaşabilirsiniz! 🙂

Araçlarda Kör Nokta

Araç kullanırken birçoğumuz aynalardaki kör noktalardan dolayı sorun yaşamışızdır. Bu video ile o kör noktalarda bulunan araçları fark etmek için neler yapmalıyız, izlemekte fayda var. Güvenli sürüşler. 🙂
Benzer Yazılar

Bir cevap yazın