Yolumuzu aydınlatan farlar gelişen teknolojiye rağmen kimi zaman yetersiz kalabilmektedir. Bunun için üretilen geliştirici sistemler arasında otomobil firmaları sürücü odaklı düşündükleri için aracı kullanan sürücü gözünden bakarak araçtaki eksikleri ortaya çıkararak sorun oluşturabilecek her türlü tefrikadan kurtulmuş oluyorlar.
Kısa farlar, sis farları derken şimdi de özellikle yeni nesil araçlarda dönüşlerde yanan viraj denge farları aracın donanımına eklenmiş oldu. Bunun yanı sıra, kısa farlara yakın ya da sis farlarına yakın bir konumda yerini buldu. Markaya göre, değişkenlik gösterebilir. Bazı üreticiler yeri ile alakalı olarak, en uygun sürücünün görüş açısını 90 dereceden 180 dereceye çıkaran bu farlar aslında çok karanlık yollarda bize en iyi yardımcıdır.
Günümüz de yeni otomobillerde bulunan Adaptif far sistemi kullanıcının görüş kalitesini oldukça arttırmayı başarmaktadır. Yokuş yukarı çıkıldığında gökyüzünü değil de yolu net bir şekilde aydınlatan bu far sistemlerinde çoklu sensörler vardır. Bu sensörler direksiyonun dönme açısını, arabanın eğimini ve virajlarda hesaplama yaparak far sistemini o yöne doğru çevirebilmektedir. Direksiyon yönüne doğru farlar o tarafa hareket eder ve virajlarda bile görüş açısı geceleri kesinlikle bozulmaz.
Adaptif Far sistemleri gerekli mi? Evet gerekli .
Neden? Yol şartlarını bilirsiniz, genelde bozuk ve görüş olarak net algılanmayan yollardan bahsediyoruz. Ülkemizde bu sebepten yani görüş mesafesi sorunlarından çok kaza olmaktadır. Virajları döndüğümüzde direksiyona duyarlı sensörler sayesinde sağa ve sola döndüğümüzde yanar ve sorunsuz bir sürüş mesafesi alanı görmemizi sağlar.